Een boekhouder en een boekhoudprogramma combineren: de voordelen op een rijtje 

Wanneer je een boekhouder inschakelt voor de financiële administratie van jouw onderneming, is het handig dit te combineren met een online boekhoudprogramma. Ontdek in dit artikel zeven voordelen.

Boekhoudsoftware zijn snel en efficiënt, dus tijdbesparend
Wanneer je gebruik maakt van een offline of online boekhoudsysteem waar zowel jij en je boekhouder altijd op kunnen inloggen, bespaar je een hoop tijd. Deze programma’s werken namelijk snel en efficiënt omdat vele gegevens zijn geautomatiseerd.

Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een factuur kunt opstellen of cijfers bijhouden. Je boekhouder en jij voeren de cijfers in en zo blijven deze up-to-date. De tijd die je bespaart, houd je over om in je bedrijf te investeren en de kosten die je aan je boekhouder betaalt zijn minder hoog omdat je vanwege deze automatisering minder hoeft af te spreken.

Automatiseren van berekeningen
Je hoeft zelf niet meer met de rekenmachine aan de slag met een boekhoudprogramma, want dit gebeurt allemaal automatisch. Dit scheelt jou werk, maar ook je boekhouder. Je omzetbelasting wordt bijvoorbeeld vanzelf berekend wanneer je gegevens over je verdiensten invult en je inkopen en verkopen registreert.

Zo weet je zeker dat je de juiste bedragen betaalt, en geen fouten maakt in berekeningen omdat het programma volledig betrouwbaar is.

Up-to-date blijven van nieuwe regelgevingen
Wanneer er nieuwe regels zijn ingevoerd van bijvoorbeeld de belastingdienst worden deze automatisch geüpdatet in het systeem. Zo hoef je zelf niet continu de huidige regelgevingen en wetten van de belastingdienst in de gaten te houden.

Ook is je boekhouder vaak op de hoogte van de huidige regels, dus wanneer je twijfelt, kun je dit ook altijd even navragen. Je gegevens worden daarnaast via het boekhoudsysteem veilig opgeslagen en er worden vaak ook back-ups gemaakt. (Toch is het wel verstandig om zelf ook een back-up te maken om volledig zeker te zijn dat er geen gegevens verloren gaan.)

Belastingaangifte doen gaat veel sneller
Met een boekhoudprogramma is je belastingaangifte doen, ook in een paar drukken op de knop klaar.  Aangifte doen ieder kwartaal hoeft niet meer via een extern programma waardoor je niet alles handmatig hoeft over te nemen, en alles vanzelf wordt bijgewerkt en berekend.

Je kunt je administratie overal openen
Ook kunnen jij en je boekhouder via een inlogsysteem overal waar internet is toegang krijgen tot je financiële gegevens en administratieve zaken. Zo wordt het altijd mogelijk om gegevens in te zien en aan te passen en kunnen de afspraken met je boekhouder ook telefonisch verlopen.

Via het boekhoudprogramma kan je boekhouder jouw facturen bijvoorbeeld controleren op afstand en zo hoef je hier niet iedere keer een fysieke afspraak voor in te plannen. Ook dat scheelt tijd voor jullie beide!

Overzichtelijk maken van alle financiële zaken
In verschillende boekhoudpakketten zie je dat er grafieken beschikbaar zijn die bijvoorbeeld aantonen hoe het staat met de omzet en winst.

Via een handig overzicht kun je inzien wat er nog op je to do list staat, welke facturen al de deur uit zijn en welke nog moeten worden opgestuurd en of je nog Btw-aangifte moet doen. Zo mis je nooit iets.

Zicht op huidige financiële situatie van je onderneming
Omdat je altijd zicht houdt op de financiën door middel van het invoeren van alle afschrijvingen en bijschrijvingen, maar ook je in en verkopen, weet je precies hoe je onderneming er financieel voor staat.

Zo kun je afwegen wat je kunt uitgeven en beoordelen of je bedrijf voldoende winstgevend is, of dat er wellicht moet worden bezuinigd. Ook kun je op basis van deze balans weer bepalen of je wellicht wil veranderen in tarieven of de prijzen omhoog of omlaag moet doen.